Mycket gjort i dag. Rensade vinbären jag plockade framför tvn på kvällen och i dag fanns det tid att ta hand om dem. Man kan göra en hel del med röda vinbär men jag kör det
klassiskt i år. Några burkar med gele´att ställa ner i jordkällaren. Det som blir kvar, bärrester fulla med kärnor häller jag i påsar och fryser in. Jag använder det senare i min bröddeg. Många gör marmelad och allt möjligt på resterna men Jag har svårt för knastret av kärnorna. I bröd går det bra, där försvinner det. Jag hade redan satt en stor deg när jag påbörjade gele´tillverkningen och i den hade jag en halv burk äppelmos som stått i kylen. Min egen mos har inte lika lång hållbarhet som köpemos. Den jag gör själv innehåller färre ingredienser och i princip inga tillsatser som är till för att göra moset hållbarare (förutom socker). Så mina öppnade burkar måste ätas inom 2 veckor. När degen gått ihop sig i assistenten så slängde jag i två rejäla nävar med rödavinbär och lät maskinen snurra ett par varv till. Jag ville inte att de skulle mosas ut helt utan jag ville att de skulle synas att det var rödavinbär i bröden. Detta bak så skippade jag råg utan bakade endast på vete och havregryn. Sen tillkom lite vetekli, linsfrön, äppelmos, en skvätt matolja, jäst, salt, vatten. Gräddade bröden lite olika lång tid för att få fram lite olika smak. Några plåtar mer gräddade och några bara lätt. Det började bli ont om tid så resten av degen fick bli ett stort bröd som jäste i ugnen så att det nästan inte fick plats, snacka om rejält bondbröd. Vill ju inte stå i köket hela dan när vädret är fantastiskt ute och jobbet i köksträdgården pockar på. Jag ska så nytt i dag.
klassiskt i år. Några burkar med gele´att ställa ner i jordkällaren. Det som blir kvar, bärrester fulla med kärnor häller jag i påsar och fryser in. Jag använder det senare i min bröddeg. Många gör marmelad och allt möjligt på resterna men Jag har svårt för knastret av kärnorna. I bröd går det bra, där försvinner det. Jag hade redan satt en stor deg när jag påbörjade gele´tillverkningen och i den hade jag en halv burk äppelmos som stått i kylen. Min egen mos har inte lika lång hållbarhet som köpemos. Den jag gör själv innehåller färre ingredienser och i princip inga tillsatser som är till för att göra moset hållbarare (förutom socker). Så mina öppnade burkar måste ätas inom 2 veckor. När degen gått ihop sig i assistenten så slängde jag i två rejäla nävar med rödavinbär och lät maskinen snurra ett par varv till. Jag ville inte att de skulle mosas ut helt utan jag ville att de skulle synas att det var rödavinbär i bröden. Detta bak så skippade jag råg utan bakade endast på vete och havregryn. Sen tillkom lite vetekli, linsfrön, äppelmos, en skvätt matolja, jäst, salt, vatten. Gräddade bröden lite olika lång tid för att få fram lite olika smak. Några plåtar mer gräddade och några bara lätt. Det började bli ont om tid så resten av degen fick bli ett stort bröd som jäste i ugnen så att det nästan inte fick plats, snacka om rejält bondbröd. Vill ju inte stå i köket hela dan när vädret är fantastiskt ute och jobbet i köksträdgården pockar på. Jag ska så nytt i dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar