Ja jordgubbarna var mogna innan dessa och det lilla jordgubbsland jag har totalt rensat dagen innan midsommar. Det är fint med naturen och dess djur nära in på knuten men ibland så...
Nu är landet lite provisoriskt och jag borde lagt nät över de få bären vi skulle kunna skörda men men. Nästa år blir det bättre. Den första busken med skördeklara vinbär är ialla fall avplockad. De har liksom mognat medans jag tittat bort, för igår kväll så var det fullt av röda bär bara så där och fåglarna flög i skytteltrafik mellan busken och skogen. Här gällde det tydligen att vara snabb. Trastar och starar är flitiga, de rensar rent på någon dag eller så och mot dem hjälper inte alloxnätet om man inte lägger det som tak också over odlingarna.
Nu är landet lite provisoriskt och jag borde lagt nät över de få bären vi skulle kunna skörda men men. Nästa år blir det bättre. Den första busken med skördeklara vinbär är ialla fall avplockad. De har liksom mognat medans jag tittat bort, för igår kväll så var det fullt av röda bär bara så där och fåglarna flög i skytteltrafik mellan busken och skogen. Här gällde det tydligen att vara snabb. Trastar och starar är flitiga, de rensar rent på någon dag eller så och mot dem hjälper inte alloxnätet om man inte lägger det som tak också over odlingarna.
Jag ansade ur bärbuskarna ganska rejält året efter att vi flyttade hit och även förra året. Merparten av de gamla knotiga grenarna klippte jag bort trots att de gav massor av bär. Men buskarna var helt enkelt för stora och jättesvåra att plocka bären ifrån med ett virrvarr av grenar. Så nu är det massor av nya fina skott och som kommer att ge bär nästa år. Jag sparade bara ett par äldre grenar för att få något i år men nu när jag plockar rent dem så passar jag på att klippa bort dem och ta sticklingar samtidigt. Så får jag fler buskar. De gamla grenarna låg nästan nere vid marken av tyngden från bären och så vill jag inte ha det.
Nu ser busken ut så här och i höst så kommer jag att tunna ut den lite inifrån. Även då går det bra att spara grenar som sticklingar till nya buskar. Vinbärsbuskar är helt enkelt jättelätta att föröka på flera olika sätt och en liten planta är trevligt att ge bort till någon med trädgårdsintresse.
Har jag inte klart för mig var sticklingarna ska sättas så får de stå i vatten. Jag bladar av grenen så långt som jag tänkt sticka ner den i jorden. Ställer dem i skuggan och hoppas att jag inte glömmer bort dem. De här grenarna kan bli en fin häck i köksträdgården och på samma gång ett vindskydd. Med många buskar så gör det ju heller inte så mycket om fåglarna sätter i sig en massa bär, det lär finnas bär över till alla på den här gården.
Det var en tidig morgon och nu är det dags att få i sig lite frukost. Jag gillar mina mornar i köksträdgården. Solen har knappt gått över trädtopparna i skogen och världen håller på att vakna. Klockan var 5,30 när jag släppte ut ett gäng unga ankor och tog dem med mig ner till köksträdgården. De är flitiga i sitt snigelletande och till stor hjälp för mig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar