Så här börjar jag mina dagar. Ankorna släpps ut och in i köksträdgården. Tyvärr nu när det är så torrt så hittar de inte så många sniglar, de gömmer sig riktigt bra där de finns fukt. Men ankorna går
sin runda, badar och sen släpper jag ut dem igen tillsammans med de andra djuren så att de får gå fritt på gården. Jag är så nöjd med mattan jag la och fliset ovanpå den. Nu ser ingången till köksträdgården riktigt prydlig ut.
sin runda, badar och sen släpper jag ut dem igen tillsammans med de andra djuren så att de får gå fritt på gården. Jag är så nöjd med mattan jag la och fliset ovanpå den. Nu ser ingången till köksträdgården riktigt prydlig ut.
Det är en viss skillnad mot hur det såg ut i höstas 2017 när jag tog tag i projektet köksträdgård på riktigt. Det regnade konstant från och med augusti och under den smetiga leriga hösten så släpade jag skottkärror med gammalt kasserat ensilage, tonvis!
Det här inlägget blir ett fotoalbum att se tillbaks på när jag planerar nästa års odling. Man glömmer fort så det är fint att kunna se tillbaks. Vad var bra, vad gick fel. Nya do or donts helt enkellt. Här är en bädd med frilandsgrukor för inläggning tillsammans med en dubbelrad av kålrot. Jag är nöjd med denna men ska sätta gurkorna lite mer i från varandra nästa gång. De brer ut sig våldsamt.
I bädden bakom har jag ärtor och de sitter alldeles för tätt. Minst dubbelt så stor yta till dem nästa år och ännu fler störar som håller upp nätet de klättrar på. Det blev alldeles för tungt och sviktar i år.
Ytterligare en bild på kålrotsraderna och sen bädden bakom, tomater på friland tillsammans med blomsterkrasse.
Förra årets potatisland; Rotselleri, rödlök, squash i en limpa och även två rader med bondbönor. Längst bort i bild ytterligare en bädd med böndbönor och sparrissallad tillsammans med rosenskära. Rosenskära kommer jag nog att odla för sig i en rabatt hädanefter för den brer ut sig så kolosalt. Odlade den även förra året tillsammans med bondbönor för jag tycker att det funkar bra men kanske ska jag tänka om till nästa år.
Jag har även ringblommor i denna bädd och jag vill ha ännu mer ringblommor nästa år. Det är en sån fantastisk sommarblomma. Medicinalväst, vacker, ätbar, lättodlad och det kommer bara mer och mer blommor ju mer du blockar. Lätt att ta frön i från. Bara win-win.
Purjolöken som växer tillsammans med en annan sorts ringblomma i ärtbädden trivs väldigt bra. Växer fint och jag stödvattnar lite då och då. Gör nog likadant nästa år. Purjo och högväxande ärtor är en hit.
Majsen som inte fick plats i den stora majsbädden växer också fint. Den blommar, fröar och har kolvar på gång i båda bäddarna. Jag ser fram emot saftiga söta majskolvar om några veckor.
Det är härligt att gå runt i köksträdgården och bara titta på allt som växer.
Årets majsbäddar och mina kronärtskockor är nog årets mest lyckade odling. Jag är så himla nöjd med dessa grödor i år. Nästa år ska jag odla ännu mer av både söt majs och ännu fler kronärtskocksplantor skall sås. Tänker pröva lite fler sorter än den vanliga green globe som jag har.
Kålen är också lyckad i år, de båda tunnlarna är välfyllda av godsaker men det har inte kommit gratis. Jag har fått jobba hårt för att hålla kålen vid liv. Nätet skyddar mot sånt som flyger men sniglarna, trist, de måste plockas och plockas och plockas varje kväll helst eller tidig morgon.
Det blev betydligt sämre med sommarblommor i år, jag hade svårt att få igång de sådderna och det jag planterade ut tog sig inte riktigt. Men det går att hitta fina blickfång ändå i årets köksträdgård.
En spade som lämnats kvar i ett hav av grönsaker och ringblommor är vackert tycker jag. Den gamla fönsterramen som skymtar är snart övertäckt av två stora pumpaplantor, vackert det också.
Eller den manshöga majsen i motljuset när solen går upp över skogen. Så vackert tillsammans med binas och humlornas surrande. I år har köksträdgården varit flitigt besökt av dessa flinka tjejer. Deras nöjda surrande gör mig glad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar