Näring, näring, näring!
Kronärtskockor vill ha mycket näring och jämn vattning. Sen om sommaren är varm och solig så är det ju heller inget problem om de bara får mat. Men vi tar det från början.
I slutet på januari så sådde jag mina kronärtskocksfrön i pluggbrätte, sen omplanterades de engång till tomma mjölkförpackningar.
När frostrisken är över eller iaf nästan över här nere så sätter jag ut dem i en välgödslad bädd. Denna bädd har byggts upp under senhösten och nu på våren innan utplantering. Den består av hönsskit från våra djur, stallgödsel från våra grannar och rejäla lager med kasserat ensilage. Då våra djur har både torv, halm och spån som boxmaterial så är det det som hönsskiten är utblandat med och jag är inte rädd för att använda vare sig halm eller spån i mina odlingar. Den eventuella kväve som dessa material stjäl vid nerbrytningen är nog rikligt kompenserad av allt bajs och kiss från djuren som finns i materialet. Naturen är liksom smart. Skockorna behöver skyddas vid frost så jag använder fiberduk.
När de börjar att växa så är det en fröjd att titta till dem och se till att de har det bra. De står skyddat i täckmaterialet som också håller fuktien kvar i bädden. Lite koll får man ha bara så att det inte är för blött runt rothalsarna för då kan de ruttna och plantan dör.
Kronärtskockan är en pampig växt, lite av trädgårdens drottning. De står att de ska sättas så att de har ungefär en kvadratmeter att bre ut sig på men så gör inte jag. I mina bäddar är det så mycket näring att jag sätter mina plantor med ca 40-50 cm mellanrum och i sk dubbelrader, alltså zick-zack så att jag får plats med två rader i en en meter bred bädd. Det är taight men som sagt med mycket mat i bädden och påfyllnad under uppväxten så går det jätte bra att sätta dem tätt.
Årets kronärtskocksbädd överträffar alla förväntningar. Jag satte ut 13 plantor uppdragna från frö och en som jag lyckats övervintra i jordkällaren. Samtliga ser ut att producera bra med knoppar i år. Nu är nog den mesta näringen slut i bädden så jag kissvattnar var 4 dag ungefär. och kommer att fylla på runt plantorna med hönsgödsel eller lite stallgödsel. Det ger dem lite extra nu när de sätter så fina blomknoppar.
Här är belöningen. Vackra matiga, välfyllda absolut superfärska kronärtskockor. Det blev en festmåltid. En sån här skocka kostar 15 spänn i affären och är inte god om man jämför med dessa. Gillar du skockor och har ätit dem helt färska, då vet du skillnaden. I detta stadie så kan man i princip äta hela knoppen och även den stjälkstump som medföljer. Detta är riktiga primörer som jag kommer att minnas smaken av i vinter.
Rörde ihop lite extra saltat smör med mycket färsk vitlök, kokade några skockor i saltat vatten och några ärtbaljor av sorten Lokförare Bergfältsjätteärt, lite bröd och avnjöt denna lunch för mig själv. Min vardagslyx! Jag får ha kockorna i fred för gubben, de är inte i hans smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar