Tidigt uppe igår morse och gödselvattnade Purjolök, majs, kronärskockor, frilandstomater och rotselleri. Det var en sån där dag då det fanns massor att göra, men massor av kul saker. Spinnhuset och dess
för rum har fått uppmärksamhet de sista dagarna och innan dess så var vi ute vid torpet och gjorde iordning det allra sista. Nu är vi färdiga där och kan börja hyra ut det som semesternöje. Så igår var det tvunget att ta tag lite extra i köksträdgården eller framför allt alla grönsaker som väntar på att skördas, de är mer än mogna. Det blev en fin korg fylld med mat med upp till huset när jag var klar där nere. Ett gäng bönor att förvälla, 1 kg broccoli, 500 gr böndbönor som sen kunde stoppas ner i frysen. Frilandsgurkan som är bäst till inläggningar frodas rejält och jag säljer av lite av mitt överskott till en liten lokal gårdsbutik. I dag var det totalt 4 kg som hämtades. Det blir nåt kilo gurka varje dag just nu. Tefatssquashen ska vi äta i morgon och alla ljuvliga kronärtskockor ska kokas och sen läggas in i olja. Jag satte en deg också för det fanns två större gröna avlånga squash skördeklara och dem tänkte jag ha i matbrödet.
Inlagda kronärtskockor
Ett sätt att bevara sommarens smaker är att lägga in på burk. Det går ju att både pickla, 123 lag och lägga in i olja och det var det jag valde nu. Kronärtskockorna växer så fint i år och det blir många goa knoppar. Jag kan ju inte bara sitta och frossa upp allihopa nu... eller jo det kan jag men jag lägger band på mig och spar några som ett fint sommarminne till i vinter. Skockorna tas när de knappt börjar öppna de två tre understa lagren av kronblad eller som en mera sluten knopp, då går den ätt äta hel. Om den börjat öppna sig så är kronbladen lite hårda och vassa i toppen så dessa klipper jag av en tredjedel på, alltså den vassa toppen på varje kronblad. När jag når toppen så skär jag av dem med en kniv för där är det svårt att klippa av med en sax. Sen kokar jag upp väl saltat vatten och lägger i skockorna, låter dem sjuda tills kronbladen lossnar lätt när man drar i dem. Jag lägger i dem som de ser ut på bilden, med ev blad och en del av stjälken för de går också att äta. Skockorna får ligga och svalna och rinna av medans jag förbereder det jag skall ha med i inläggningen. Denna gång blev det några soltotkade tomater i varje burk, vitlöksklyftor, nåt helt svartpepparkorn men man tager vad man haver (chilli, oliver mm)
för rum har fått uppmärksamhet de sista dagarna och innan dess så var vi ute vid torpet och gjorde iordning det allra sista. Nu är vi färdiga där och kan börja hyra ut det som semesternöje. Så igår var det tvunget att ta tag lite extra i köksträdgården eller framför allt alla grönsaker som väntar på att skördas, de är mer än mogna. Det blev en fin korg fylld med mat med upp till huset när jag var klar där nere. Ett gäng bönor att förvälla, 1 kg broccoli, 500 gr böndbönor som sen kunde stoppas ner i frysen. Frilandsgurkan som är bäst till inläggningar frodas rejält och jag säljer av lite av mitt överskott till en liten lokal gårdsbutik. I dag var det totalt 4 kg som hämtades. Det blir nåt kilo gurka varje dag just nu. Tefatssquashen ska vi äta i morgon och alla ljuvliga kronärtskockor ska kokas och sen läggas in i olja. Jag satte en deg också för det fanns två större gröna avlånga squash skördeklara och dem tänkte jag ha i matbrödet.
Inlagda kronärtskockor
Ett sätt att bevara sommarens smaker är att lägga in på burk. Det går ju att både pickla, 123 lag och lägga in i olja och det var det jag valde nu. Kronärtskockorna växer så fint i år och det blir många goa knoppar. Jag kan ju inte bara sitta och frossa upp allihopa nu... eller jo det kan jag men jag lägger band på mig och spar några som ett fint sommarminne till i vinter. Skockorna tas när de knappt börjar öppna de två tre understa lagren av kronblad eller som en mera sluten knopp, då går den ätt äta hel. Om den börjat öppna sig så är kronbladen lite hårda och vassa i toppen så dessa klipper jag av en tredjedel på, alltså den vassa toppen på varje kronblad. När jag når toppen så skär jag av dem med en kniv för där är det svårt att klippa av med en sax. Sen kokar jag upp väl saltat vatten och lägger i skockorna, låter dem sjuda tills kronbladen lossnar lätt när man drar i dem. Jag lägger i dem som de ser ut på bilden, med ev blad och en del av stjälken för de går också att äta. Skockorna får ligga och svalna och rinna av medans jag förbereder det jag skall ha med i inläggningen. Denna gång blev det några soltotkade tomater i varje burk, vitlöksklyftor, nåt helt svartpepparkorn men man tager vad man haver (chilli, oliver mm)
Jag peter ner allt i väl rengjorda varma burkar (värmer dem i ugnen)Strösslade lite flingsalt överst. Man får passa så man inte bränner sig när man hanterar de varma burkarna, jag använder en handduk. Under tiden så värmer jag också en neutral matolja på spisen (svensk rapsolja) Jag använder en termometer för att se när gradantalet visar 70c och det här är viktigt!
Ska man lägga in mat i olja som ska förvaras under längre tid så ska oljan värmas upp och slås över det som ska läggas in för att hindra ev förekomst av Clostridium botulinum. Sjukdomen Botulism är ovanlig i Sverige men det beror nog mer på att vi har en medvetenhet vad gäller livsmedelshygien så det finns ingen anledning att slarva med det hemma i köket. Det är ett av världens farligaste nervgift och under rätt förutsättningar bla en syrefattig miljö så kan denna bakterie växa till och börja producera detta gift. Så VÄRM upp oljan innan ni konserverar mat i den! Googla så hittar ni mycket info om hur man ska hantera det hela.
Och som alltid var försiktig om ni värmer olja, stäng av spisfläkten, håll koll på hur varmt det blir, använd en stektermometer.
Korrekt inlagda så håller sig dessa godsaker i evigheter och jag kommer att njuta av dem senare när sommaren flytt och kölden står för dörren. Jag förvarar dem i vårt skafferi men det går lika bra i ett kylskåp eller en jordkällare.
Till lunch så drog ett efterlängtat regnoväder in över gården och det var ett rejält blixtrande och dundrande samtidigt som det såg ut som om någon hällde spannar av vatten utanför fönstret. Det fullkomligt vräkte ner.
Till lunch så drog ett efterlängtat regnoväder in över gården och det var ett rejält blixtrande och dundrande samtidigt som det såg ut som om någon hällde spannar av vatten utanför fönstret. Det fullkomligt vräkte ner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar