Trots att termometern slår i taket och nästan passerar 30 grader i skuggan så drar jag igång projekt. Sommaren är här och nu, bäst att passa på, Undantaget eller farmor Bettys stuga som den också kallas av de äldre på byn fick
en makeover förra året då jag gjorde om det inre rummet, själva storstugan till ett spinn och syrum. Jag har så mycket pinaler och arbetsmaterial att jag måste ha ett ordentligt ställe att förvara sånt på och en chans att få bre ut mig och sen kunna lämna allt framme tills jag får tid att fortsätta. Det har jag nu i detta lilla hus. Ett fantastiskt kreativrum som står till mitt förfogande. Men det första rummet, det som var farmor Bettys kök, det har sett sorgligt ut. Det är inte städat på årtionden, jag överdriver inte.
Samma gardiner som hon hade satt i fönstrena när vi flyttade hit. Så solblekta att när jag tog i dem så föll de sönder. Tyget var så tunnslitet av solen. Betty gick bort någon gång på 70-80 talet skulle jag tro och att det är hennes gardiner det vet jag för vi har fått några fina gamla kort som tagits här på gården av de första ägarna. Sen har det varit en ägare efter det och så nu vi. När vi flyttade hit så var det från ett torp på 54 kvm till en mindre gård men flera uthus och byggnader. Det var mycket att ta in och istället för att börja rycka och slita överallt så har vi valt att låta renovering och städning efter den förra ägeren få ta tid. Vi vill leva också, inte bara jobba på gården.
Så i detta rum slängde vi bara in sånt som vi inte orkade packa upp, sånt som vi nog hade kunnat köra direkt på tippen igentligen. Nu ska den skiten väck för här ska bli ett skafferi slash torkrum för grödor och frön. Vi har två frysar här inne som behöver möbleras om så en tredje ryms. Hyllor på väggarna och smart förvaring tänker jag. Det är frostfritt här inne på vintern även fast vi inte har nåt element på men en frostvakt kanske kan vara bra längre fram.
Här finns också ett praktiskt skafferi som jag redan använder och köksskåpen kan bli förvaring för tomma äggkartonger och burkar. Vi slet rätt bra här inne. Det var mest min gubbens saker, det som var ouppackat. Han är ju en bokmal så det var mycket böcker och dem har han lite svårt att skiljas ifrån. Nu får de bo i vår stora klädkammare i boningshuset tills de hittar sin slutstation i framtida bokhyllor. Och jag kan börja flytta in sånt som ska ligga på tork från matsalen i vårt hus till detta rum. Jag har ju skördat både vitlöken, nästan all den gula och den röda löken. Nu får den torka i luftiga plastbackar tills de är snustorra i ytskicktet och all blast helt torr och prasslig. Då först är det dags att lägga dem i korgar eller kartonger för förvaring torrt och rumsvarmt under vinter.
Vi svettades som grisar i värmen, bälgade i oss vatten och åt en sen lunch. Denna gång fläskkarre (svenskt kött) från affären och tunnskivad gurka, inläggningsgurkor som blivit lite för stora brukar jag skala och sen skära dem riktigt tunt och använda som den är naturell. Den går också fint att lägga in som pressgurka istället för att ta slanggurka. Till detta så blev det pasta på grön squash och kryddsmör för att ge smak på squashen.
Jul i Bettys lilla kök. Tidigt 60 tal. Ingen av personerna på bilden lever längre men jag väljer ändå att maskera dem. Jag har fått bilderna av ett barnbarn och kanske det inte var tänkt att publicera dem offentligt. Tyvärr så finns inte den härliga tapetet kvar längre, den är to die for enligt mig. Nu är det ommålat direkt på tapeten i en neutral färg så den går heller inte att plocka fram igen. Vi lämnar det så just nu men vem vet, i framtiden så kanske det blir en liknande tapet. Det skulle passa bra i ett förvaringsutrymme för matvaror.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar