Fem plantor av typen inläggningsgurka var lite för bra detta år. Det fullkomligt sprutar ut gurka ur dessa plantor och jag borde gå tätare ronder och plocka av. Men i och med gubbens tillstånd så blev jag lite vilsen
och kom av mig lite i köksträdgårdsarbetet. Inte bara han väntade, även jag här hemma. Men nu har jag plockat av allt som var plockmoget denna vända. Det blir sortering i tre högar. En med de allra minsta som skall saltas in hela, en med alltför stora som börjat gulna -de går till djuren på gården då det bildats frön i dem som inte är så roliga att få i mun. De gula är alltså övermogna. Sen har vi då det andra gänget ätbara, de går till en liten gårdsbutik här i närheten. Överproduktion av grödor är sällan svårt att bli av med.
Men innan sorteringen börjar så måste frukten från de lilla plommonträdet avsmakas och de börjar visst mogna, mmmmmm!
Närplockat när det är som bäst :)
Färdigt!
Jag ska pröva nåt nytt tänkte jag. Att fylla stora kärl med renskrubbade gurkor som är pickade med sticka. Lite svartpepparkorn, några svarta vinbär+ blad och sen en saltlag. Så här får de ligga sen i jordkällarens mörker i gamla glasburkar utan lock med med ett skydd över. Så fiskar man bara försiktigt upp den gurka man ska använda utan att peta i lagen med fingrarna. Läste om detta sätt och måste naturligtvis pröva. Kanske är det bättre än alla de småburkar jag använder. Helst hade jag velat ha gamla fina stengodskrus men detta får duga i år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar