Cherokee purple odlar jag definitivt nästa år igen. Det är första gången jag odlar den och den har motsvarat alla mina förväntningar. Stor, söt vacker och god. Nu har jag så pass många mogna att jag får ta och koka in några på burk
. Blir fint att ta fram i vinter sen. Minnas sommarens goda smaker igen.
Väl rengjorda burkar och lock. Jag använder allt jag får tag på, både burkar med gummiring och lock och så burkar från bekanta som samlar åt mig. Jag bryr mig inte om att tvätta bort etiketterna, de slits bort med tiden. Inte heller lägger jag någon energi på egna tjusiga etiketter. Jag har inte tid till det helt enkelt. En tejpremsa duger gått att skriva på för mig.
Denna omgång så blev det solmogna tomater skurna i större bitar, en kvist fransk dragon och några ringar gul lök. Jag smaksätter helst inte så mycket för då kan det vara svårt sen när de ska användas om man kryddat upp med nåt som inte passar till det man tänkt använda tomaterna till. Keep it simple är min filosofi. Burkarna ställer jag i vattenbad i kallugnutan lock och värmer sen upp till 120 c under 20-30 minuter. Tar ut burkarna, slår en skätt matolja över och på med lock. Burkarna får sen svalna upp och ner för att bilda vakum. Dessa burkar förvarar jag sen mörkt och svalt i jordkällaren. Tomater i bitar är sen fina till grytor och annat. Denna konservering skall inte ätas rå sen utan användas i matlagningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar