tisdag 28 augusti 2018

Jag tror vi har en gårdsrätt nu.

Jag har gjort den här hittepårätten förut, då med tunnskuren skinka som jag tryckte ner lite här och där i pannan när det var färdigt att serveras. Men denna gång blev det med lax. Det fina är ju att den kan varieras i det oändliga både
vad gäller innehåll och kryddning. Basen är bröd som börjat bli lite tråkigt och tomater.

Börja med att skära upp tomater i mindre bitar. 2-3 cm stora. De skall sjuda tillsammans med den kryddning du föredrar. Jag är själv väldigt förtjust i både selleresmak, libbsticka och lök i min tomatsås/chutney + salt och peppar.  Det ska inte bli en sås av det hela utan mer varma tomatbitar som börjar att såsa till sig.
Skär brödet och lägg det i en riktigt het stekpanna (som har ett handtag som håller för ugnsvärme) med generöst med god olja i. Jag brukar krydda lite i oljan och använder även smaksatta oljor (chili/vitlök/örter etc)
Låt brödet bli lite gyllene på båda sidor. Det gör inget om det skulle bli lite torrt eller hårt. Dra pannan av spisen och toppa brödet med tomatchutnyn. Tillsätt annat gott du vill ha. Jag har flera gånger klippt ner vaxbönor i mindre bitar och det blir jättegott. Allt behöver ju inte vara färskt, rester går bra. Kläck i 4-5 ägg i mellanrummen mellan brödskivorna och om du väljer kött eller fisk som behöver tillagas så gör det i bitar stora nog att bli klara i ugn på ca 10 minuter. Jag valde att klippa ner laxkotletter i 3 cm bitar denna gång. Lite salt och peppar, riven ost ovanpå och så in i ugnen i 10 min 
på 200c ungefär. Ta ut och servera när osten smält och äggen koagulerat. 
Bokbackens enkla med stor variation efter tillgång!


Serveras med tillbehör som du gillar eller efter vad du byggt rätten på. Jag hade Tzatziki kvar i kylen men till laxen så hade en majonäs eller en aioli passat ännu bättre. Med gott var det! Nyttig mat som innehåller både bröd, grönsaker och ägg och som gör att du kan utnyttja rester. Man behöver vara sig kött eller fisk om man inte vill ha det i. Det är även en rätt som är helt ok att värma på och äta dagen efter.

Ska man göra till många så går det nog alldeles utmärkt att göra rätten i en långpanna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar