söndag 2 september 2018

Den allra enklaste äppelkakan.

Eller om det är en paj?
Vi som är ett litet hushåll behöver ett äppelkaksrecept som inte ger så stor kaka eller paj. Den här enkla kör jag i en liten form. Skala och kärna ur äpplena, Skär dem i mindre klyftor eller ringar och täck botten
på en liten ugnsfastform. Strö på strösocker över äpplena efter smak och sen två dl vetemjöl, sist så strösslar man jämn ut 1 dl havregryn och toppar med 150 g hyvlat smör. Tycker man om kanel eller kardemumma så i med det! Äpplena kan bytas ut mot någon annan frukt eller bär. När jag använder rabarber eller saftiga bär så brukar jag först vända dessa i 2 msk potatismjöl för att binda upp vätskan lite. Jag sätter ugnen på 200 c ungefär och låter kakan gå klar på ca 20 minuter. 
Äppelkaka med vaniljsås och en stor balja gott te med honung och mjölk på kvällningen är inte dumt inte. Denna mumsade vi på igår, i dag vaknar vi upp till en trasig kyl. Gammal som attans och den stod redan i huset när vi flyttade in så det är inte förvånande att den nu tackat för sig. Lite googlande och vi hittar en prisvärd i Kalmar. Så det får bli dagens utfärd. Under tiden så har jag stoppat ett gäng kylklabbar i kylen för att rädda matvarorna. Efter många år kuskandes runt till olika utställningar och hundevangemang så har vi samlat på oss ett gäng sådana och de kommer ju till nytta idag igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar