Jag fick en fråga för ett tag sen om vad som var viktigast eller om jag hade nåt litet tips att ge till en som också gick i funderingar på att leva ett liv med mer självhushållning och letade efter
en liten gård eller ett torp. Svaret är ju att det beror ju lite på var man befinner sig, ska man leta efter en liten gård, eller bo kvar där man är? Hur pass självförsörjande har man tänkt sig att bli. Räcker det med att bara odla sin grönsaker eller ska det finnas djur med i bilden. Ska djurens foder tillverkas också eller tänker man köpa detta?
en liten gård eller ett torp. Svaret är ju att det beror ju lite på var man befinner sig, ska man leta efter en liten gård, eller bo kvar där man är? Hur pass självförsörjande har man tänkt sig att bli. Räcker det med att bara odla sin grönsaker eller ska det finnas djur med i bilden. Ska djurens foder tillverkas också eller tänker man köpa detta?
Varje familj har sina krav på boende och självhushållning kan bedrivads på några hundra kvm eller hur många hektar som helst. Letar man efter en gård att bo på så är mitt tips att inte stirra sig blind på stora bondkök med plats för hela familjen runt ett enormt bord, även om det är mysigt. Inte heller är massor av mark jätteviktigt snarare då hur marken ser ut och hur den kan uttytjas. Läget på gården är svårt att ändra på och det måste ju vara bra och passa med avståndet till ett lönejobb om man inte kan jobba hemifrån. Att rummen är jätte stora och att det finns möjliget till ett stort shysst badrum är inte heller så jätteviktigt tycker jag. Allt sånt går att leva med. Gården skick är ju också viktigt. Hur mycket har man tid och råd att renovera. Kan man kanske låta en del skönhetsfel vara på grund av att livet har andra värden än drömtapeten.
Det jag skulle tipsa om är att se till att det finns förvaringsmöjligheter! Det kommer att bli mycket mat som skall förädlas och förvaras i många månader och då gäller det att ha plats för allt. Det behövs både utrymmen som är rumsvarma och torra för torkning av både ärtor, bönor och alla de frön man vill samla in till nästa års odling. Då behövs det också lite plats så att man kan ha det lite ordnat med korgar och lådor eller hur man nu väljer att förvara grejerna. Även rödlök, gul lök och vitlök ska förvaras i ett sådant utrymme. Rumsvarmt och torrt. Finns det en fungerande jordkällare så är det ett jätteplus och en tillgång. Där har man bra möjlighet att ställa glaskonserver, rotfrukter, saftflaskor mm. Plats för frysar, man behöver oftast mer en en. Vi fyller utan problem en frysbox på 400 liter och två stående fullhöjds frysar med mat varje höst och då är vi två personer. Vi har två torrskafferi i köket och ett i spinnhuset där frysarna också står. Jordkällaren utnytjas flitigt. Sen tillkommer att man måste ha plats för alla kärl som maten ska förvaras i. I spinnhuset så har jag möjlighet att ha alla mina glasburkar till konserverna och det är nåt hundratal och fler behövs det. Jag köper på mig lite då och då. Likadant är det med flaskor till saft och must mm. Det går åt fler än man tror. Och sen då till djuren om man ska ha sådana. De kräver också utrymme för foder/ev lagring av eget foder.
Om inte utrymme för förvaring finns så fungerar det sämre. Då får man bygga stukor ute på hösten eller fixa iordning nåt uthus så att det går att förvara maten där. Man behöver alltså både ett torrt och varmt utrymme och ett svalt och frostfritt. Inne i boningshuset så går det att förvara en hel del också, i en kallfarstu. Man får helt enkelt vara lite påhittig för någonstans så måste man ju göra av skörden och det är mer skrymmande än man tror. Så det är mitt tips. Se över möjligheterna att kunna lagra och förvara mat över längre tid.
På bilderna i dagens inlägg så är det skördade frilandstomater som skall tas om hand om. De flesta är inte mogna men det gör ingenting. Blekingehösten är ofta fuktig och varm med kyliga nätter, som gjort för potatisbladsmögel och jag har fortfarande potatis med blast kvar i landet som när som helst kan drabbas och då drabbar det tomaterna också och då är det kört för dem. De blir helt odugliga till nåt annat än komposten. Så därför skördar jag av de flesta av de större gröna tomaterna, de som har fått fin storlek. Dessa gröningar kommer att förvaras svalt och frostfritt i källaren under huset, inte i jordkällaren där är det för fuktigt utan i källaren under huset. De kommer att ligga mörkt i lådor och mogna långsamt. Det gör att vi har färska mogna tomater under lång tid. Om allt går som jag tänkt.
På bilderna i dagens inlägg så är det skördade frilandstomater som skall tas om hand om. De flesta är inte mogna men det gör ingenting. Blekingehösten är ofta fuktig och varm med kyliga nätter, som gjort för potatisbladsmögel och jag har fortfarande potatis med blast kvar i landet som när som helst kan drabbas och då drabbar det tomaterna också och då är det kört för dem. De blir helt odugliga till nåt annat än komposten. Så därför skördar jag av de flesta av de större gröna tomaterna, de som har fått fin storlek. Dessa gröningar kommer att förvaras svalt och frostfritt i källaren under huset, inte i jordkällaren där är det för fuktigt utan i källaren under huset. De kommer att ligga mörkt i lådor och mogna långsamt. Det gör att vi har färska mogna tomater under lång tid. Om allt går som jag tänkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar