Morgonpyssel efter frukosten. Dags att skala och dela på vitlökarna och se hur klyftorna ser ut. Detta är allt mitt vitlöksutsäde som jag odlat fram själv i år. Min förhoppning är att jag ska slippa beställa utsäde.
Jag är jättenöjd. Under de yttersta lagren av skal så fann jag riktigt fina sättlökar. Endast två klyftor slängdes då de ruttnat. Resten var fina. 288 klyftor fördelade på 5 sorter. Alexandra, en spansk köpelök från affären köpt för några år sen, En från EKOplantan som jag tappat namnet på. Köptes in förra året på en marknad. Sen är det de franska sorterna Germidour och Termidor. Lite beroendes på hur bra de växer nästa år så ska jag nog slopa en sort eller två. För vår del så räcker det egentligen med två sorter och kanske en extra som vi snor av under vår och sommar för att piffa till vår mat med. I år behöver vi inte köpa utsäde av vitlök, det spar vi lite pengar på.
Nu är den i jord. På tre olika ställen i köksträdgården där jag gödslat upp för detta. Vitlök gillar näring så det har den fått. Både bokashi, hönsgödsel och gröngödsling i form av växtdelar bla från bönor. Toppat med lite gammal hackad halm och kokor av gammalt sunkigt gräsklipp från mina säckar. Nu är det bara att vänta tills de gror och sen hålla tummarna för en god skörd nästa år omkring slutet på juli början på augusti. Det kommer att krävas mer gödsel varje vecka under tiden i sommar och då passar en blandning av hönsgödsel, ankvatten och kiss utmärkt. Bilden i mitten visar hur trädgården mer och mer börjar att se ut allteftersom bäddarna läggs i träda över vintern. Det prunkande gröna som vällde ut ur bäddarna är ett minne blott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar