måndag 5 november 2018

Använd slattarna!

Så här någon dag efter vår trevliga middag så tänkte jag skriva ett litet inlägg om vinäger, egen vinäger förstås! När det är så lätt att göra så finns det ingen anledning att köpa. Billig vinäger i affärens hyllor är inte heller någon särskilt bra
vinäger eller god. Den är gjort som den ska men sen späder man med vatten och tappar på flaska. Lite som att köpa färdigutspäddsaft. Gör du egen vinäger så får du en egen fin karaktär på den. Jag är ingen stor vindrickare så mitt halvfulla andra glas som jag bara smuttade på kommer att bli rödvinsvinäger. 
Här i min äppelcidervinägerburk så flyter det flera vinägermammor och jag tänkte flytta över en av dem till en ny burk och mata den med rödvin.
En vinägermamma ser kanske inte så trevlig ut och det är lätt att man kastar bort en produkt om man finner en sån här slembobba i en gammal vinflaska eller om äppelsaften stått för länge. Gör inte det. Det är en samling goda bakterier som förvandlar saft som jäst till alkohol till vinäger i slutändan. Och vinäger kan man ha till mycket. Vinägermamman flyter oftast uppe vid locket och petar man på den så sjunker den till botten. Har man flera mammor så brukar en flyta upp och resten hålla sig på botten. 
Här ligger den nu i en rengjord 2 liters glasburk som det bara är att fylla på vin i allt eftersom. Det går att göra vinäger utan en mamma men med en så går det snabbare.
Äsch, jag tog det sista rödvinet ur den öppnade flaskan också. Varför snåla. Mamman kanske hinner torka ihop där på botten innan nästa slatt blir tillgänglig. I Frankrike så har man två stora lerkrus i hushållet, ett för vitt vin och ett för rött med lock i toppen där man slår i sina slattar. En kran i botten där man tappar ur den vinäger man behöver. Man har alltid vinäger hemma och fransk matlagning utan vinäger det finns liksom inte. 
Jag förvarar min originalvinäger under trappen vid murstocken. Där har vi en garderob som är varm och mörk. En duk över burkarna gör att inget skräp kommer i dem.

Hur vet man då att vinägern är färdig, tja smakar det vinäger så är det vinäger. Ju längre den står ju skarpare blir den men det är ju så fiffigt att det går att späda den när man vill använda den. Fint att tappa upp på en lite tjusig flaska och ge bort. Det är ju snart jul. En vinägermamma är också kul att ge bort om man känner nån som har behov av en.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar