En sväng i gömmorna i morse och kvällens middag börjar ta form. Det är roligt med gäster och dessa är lite intresserade av att leva lite mer som självhushållare. De hade en önskan om att få smaka lite på vad ett eget hushåll kan åstakomma själv och sånt tycker jag är så himla kul. Man är ju stolt över sin köksträdgård, sina djur och allt som man fyllt sina vinterförråd med. Vill de ha gårsproducerat så ska de få det indeed! Så här ser kvällens meny ut
Förrätt/tilltugg
Hemgjorda potatischips med krämig skinkröra
Huvudrätt
Confiterad tupp med vitlök
och ugnsrostad delikatesspsotatis
Som tillbehör
Ugnsbakad tomatröra
Gräddig kålröra med karl-johansvamp
Efterrätt
Hemgjord glass med äpple och kanel
Som dryck serveras
Ett röttvin, mineralvatten och eller gårdens egen färskpressade äppelmust.
Det är väldigt enkelt och det mesta går att förbereda. Jag river av det gröna från svartkål och grönkålen redan nu på morgonen. Stjälkarna får hönsen. Skär ner kålen lite och kokar den i 10 min i saltat vatten. Sen är den förberedd för i kväll. Skölj och borsta potatisen, jag ska ha skalet kvar. Koka potatisen i saltat vatten. Nu är den också färdig tills kvällen och jag ställer kålen och potatisen i kylen så länge. Skär 2-3 rengjorda oskalade potatisar tunnt (jag använder mandolin eller min mixer som har en slicerfunktion. Lägg upp de tunna skivorna på en ugnsplåt, använd bakplåtspapper så de inte fastnar. Pensla yttepytte lite olja på alla skivor. Man behöver bara 2 potatisar till 4 pers då detta ska bli förrätten-tilltugget. In i ugnen på 200c och håll koll. De får inte bli brända! När de börjar se lite gyllene ut så ta ut plåten och vänd på chipsen. Jag brukar inte pensla mer olja. In i ugnen igen och låt dem gå ytterligare några minuter. Passa dem noga. När du är nöjd med färgen på dem så ta ut dem och låt dem svalna på plåten. Sen kan de försiktigt förvaras i en tätslutande burk tills de ska användaspå kvällen. Det går också att göra detta när gästerna kommer om man inte behöver använda ugnen då men jag lyckas alltid bränna dem då jag går helt upp i sina gäster.
Stycka en fågel i vårt fall blev det en fryst Bressetupp som jag tog fram kvällen innan. Jag lyckas alltid bättre med att stycka upp om köttet är lite halvfruset. Lägg bitarna i en gjutjärnsgryta eller annan stor ugnsfastform med hög kant. Häll över olja så att det täcker delarna. Det är meningen att köttet ska tillagas i oljan. Ner med vitlök efter smak, salt, peppar eller de kryddor du föredrar. Klyfta lök och lägg i hela tomater samt skivor av torkad Karl Johansvamp. Det går bra med annan svamp också men Kalle har en sån fantastiskt fin nötig smak som passar så bra. Ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen på 150c och låt den gå i många timmar. I bland har det hänt att jag vänt runt tomaterna men oftast så sköter de sig själv. När köttet ramlar av benen och smälter i munnen så är det färdigt. Rätten kan serveras direkt, kall eller uppvärmd. Ju lägre temp du i ugnen ju längre tid tar det att till tillaga köttet i oljan så man får pröva sig fram lite.
Resten av dagen kan man göra annat nu när det mesta är förberett och det som går i ugnen sköter sig själv. Jag räknar med att tuppen behöver 3-4 timmar på sig att bli så mör som jag vill så jag planerar efter det. Dammsuger av huset, lägger på en duk på bordet i matsalen. Går en långis med hundarna, fixar lite hos övriga djur. Tittar till tuppen i grytan lite då och då. Märker jag att den inte är riktigt färdig när det börjar att närma sig så höjer jag tempen lite till 250c och ger den en 20-30 min extra. Grytan med tuppen kan sen stå på spisen och vila medans man gör annat. 20 minuter innan gästerna skall komma värmer jag min kål i lite grädde och 2 msk karljohanmjöl, salt, peppar på spisen och låter det sjuda medans jag förbereder potatisen. Jag tar fram en plåt, penslar ut lite olja och trycker sen till potatisen med handen så den krossas lätt, lägger upp de smaschade potatisarna på plåten, salt, peppar och in i ugnen och låt dem bli varma och få färg. Hinner man så vänder man ett varav på potatisen men det är inte nödvändigt.
Det är bra med en liten enkel förätt eller ett tilltugg. När gästerna kommer så har jag några trevliga små potatischips som jag lägger upp lite röra på finstrimlad skinka, rödlök och cremefresch. Lägger chipsen på en stor tallrik, ser till att de får nått i glaset medans de väntar på maten. Vill man göra det riktigt lätt så köper man färdiga potatischips och lägger på lite creme fresch, en dillkvist och en liten klick röd eller svart kvaiar. Suuupergott, verkligen. Men i kväll så tar jag av det som finns hemma.
Medans potatisen går i ugnen så tar jag upp tuppköttet ur grytan och låter det rinna av lite. Fiskar upp så mycket lök och tomat jag kan, detta kommer att bli tomatröran som läggs på tallriken som tillbehör. Antingen så serverar man färdig monterade tallrikar med tuppkött, tomatröra, kålröra och potatis eller så har man några trevliga små skålar att servera maten ur och gästerna får ta för sig som de vill. Ett vitlöksbröd till detta passar alltid bra eller ett varmt bröd med örtsmör. Vad vi ska ha har jag inte bestämt än.
Till kaffet sen så serveras glassen som jag gjort tidigare och har i frysen och det receptet finns under flikan hemlagat här i min blogg. Den är också busenkel att göra.
Confiterad tupp lät så spännande! Har köpt tuppklubbor, skulle du tro att det också tar en fyra timmar, eller vad hade du för delar i detta receptet? Vad använde du för olja? Mvh /Mikey
SvaraRadera