fredag 11 januari 2019

Hej då hönan!

Det var nästan som en vårdag i går ute i solen. Jag låter mig dock inte luras, jag väntar fortfarande på den Blekingskavintern som kan drabba oss när som helst, oftast när vi inte vill ha den. Så  jag förhåller mig lite skeptisk och vägrar ha vårkänslor redan. I mitten på februari är lagom här nere att låta vårsången inombords härja fritt.

Dessvärre så blev vi en höna mindre då favoriten inte har kunnat låta bli att äta upp äggen. Jag gav henne chansen till bättring men beteendet var alltför rotat redan och två dagar efter det att hon satts tillbaka i gruppen så hittade jag nya äggskal efter uppätna ägg i redena. Synd, väldigt synd på en snygg och trevlig höna. 

Nedan följer en rätt småläbbig bild om man inte är van


Jag har aldrig tidigare sett en så fet höna!. Allt det gula är fett och mängden tyder på att hon försett sig med proteinstinna ägg under lång tid. Hon hade dessutom flera äggulor i sig på väg att bli ägg så hon var alltså äggläggande. Jag har inte sett ett endast ägg från denna höna på väldigt länge. Hon har alltså ätit upp sina egna ägg. Ett beteende jag aldrig skulle kunna kommit till rätta med. Så slakt var enda utvägen här hos oss. Den här hönan vill jag inte heller äta trots att resten av inälvorna ser bra ut, hjärta, lever lungor. Levern var en aning blek men vem skulle inte lida av fettlever efter en så heavy diet om man var höna. Det blev buljong av den här hönan istället.

Kokhönsbuljong ala Bokbacken:

En höna
Några lökar
Salt
Hel svartpeppar
Vitpeppar
Enrisbär
Paparikapulver
Vitlök
Några nävar torkad trattkantarell
Hemgjord torkad grönsaksbuljong
Libbsticka
Lagerblad
(och säkert har jag glömt nåt)

Lägg allt i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och sjud sen i många många timmar tills vattnet reducerats till minst hälften. Plocka upp hönan, sila bort kryddor och sånt från buljongen. Häll buljongen på mindre förpackningar när den svalnat av lite och frys in. 1/2 - 1 dl tycker jag är lagom portioner av denna buljong. Fin i såser eller som grund i soppa. Även bra att steka i typ kött i tillsammans med olja eller smör.

Jag har lagt upp en liten film om slakten på Youtube, Tål man inte att se slakt, plockning eller döda djurkroppar så ska man inte kolla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar