Det är slut på januari månad och februari gör sitt intåg. Jag planerar att lägga en varmbänk i växthuset i år. Förra året så gick det inte på grund av all snö som blockerade möjligheterna att smidigt ta sig till gödselstacken hos grannarna med vår kärra och fylla den med färsk hästskit och hela min köksträdgård var dränkt i 50-60 cm snö som virvlat in och lagt sig som en djup filt efter att vi under natten drabbades av en snökanon. Jag chansar på att detta inte händer igen och
förbereder några sådder som ska vara redo att flyttas ut till varmbänken när den är igång och puttrar på. Det finns inga garantier när man anlägger en varmbänk, det är lite av en chansning men man har anlagt varmbänkar i många hundra år och det måste ju betyda att det är ett värdefullt sätt att odla på om vintern. Att kunna få fram färska grönsaker även mitt i vintern eller åtminstone de första krispiga färska gröna tidigt, tidigt på våren. Förr i det viktorianska England där trädgårdskonst och odling är så mycket mera utbredd än hos oss så hade varje gods och herresäte med självaktning en vinterträdgård och odlingar igång året runt. Man la varmbänkar och eldade under vinterväxthusen för att hålla exotiska buskar och plantor vid liv. Eftersom den viktorianska tiden är blomstertiden så var det mycket blommor som odlades. Att ha en liten bukett liljekonvaljer på balen eller de fina kalasen vintertid var status och det var godsets trädgårdsmästare som skulle se till att det fanns färska blommor till både damerna och herrarna när de la sina sociala visiter. Det skulle också gärna bjudas på färska grönsaker när de själva hade bjudningar. Den som är lite tricksigt förutom att bädden måste hålla sig varm länge är bristen på ljus här i norden. Det syns tydligt på bilden jag tagit på mina såformar som jag ska använda. Inget extraljus utan bara det som kommer genom fönstret är på tok för mörkt för små plantor. Likadant är det ute i en varmbädd om jag anlägger den nu. Det blir helt enkelt inge bra.
förbereder några sådder som ska vara redo att flyttas ut till varmbänken när den är igång och puttrar på. Det finns inga garantier när man anlägger en varmbänk, det är lite av en chansning men man har anlagt varmbänkar i många hundra år och det måste ju betyda att det är ett värdefullt sätt att odla på om vintern. Att kunna få fram färska grönsaker även mitt i vintern eller åtminstone de första krispiga färska gröna tidigt, tidigt på våren. Förr i det viktorianska England där trädgårdskonst och odling är så mycket mera utbredd än hos oss så hade varje gods och herresäte med självaktning en vinterträdgård och odlingar igång året runt. Man la varmbänkar och eldade under vinterväxthusen för att hålla exotiska buskar och plantor vid liv. Eftersom den viktorianska tiden är blomstertiden så var det mycket blommor som odlades. Att ha en liten bukett liljekonvaljer på balen eller de fina kalasen vintertid var status och det var godsets trädgårdsmästare som skulle se till att det fanns färska blommor till både damerna och herrarna när de la sina sociala visiter. Det skulle också gärna bjudas på färska grönsaker när de själva hade bjudningar. Den som är lite tricksigt förutom att bädden måste hålla sig varm länge är bristen på ljus här i norden. Det syns tydligt på bilden jag tagit på mina såformar som jag ska använda. Inget extraljus utan bara det som kommer genom fönstret är på tok för mörkt för små plantor. Likadant är det ute i en varmbädd om jag anlägger den nu. Det blir helt enkelt inge bra.
Med extra ljuset på så ser det bättre ut så dem tänder jag så fort mina sådder grott. Jag satsar på sånt som gror och växer snabbt och sådant som trivs i lite kyla. Lite olika salladsorter, bladkål, kinesisk kål, Spenat m. m. I mitten på februari så hämtar jag färsk hästgödsel hoa grannen. Det är viktigt att den är färsk så att skiten tillsammans med halmen börjar att brinna och alstrar värme. Men det tar längre fram. Än så länge så står förhoppningen till att det jag sått idag gror fint och växer till sig, jag är lite sen med att förså till en varmbänk. Men jag skjuter lite på att lägga bänken till senare delen i februari och håller tummarna.
På kvällen så var vi över till goda vänner på middag, härligt opretentiöst Fläskpannkaka med riktigt fläsk och lingonsylt + ett stort glas mjölk. Vi har försökt att få till en middag under ett par veckor men aldrig haft tid samtidigt så det fick bli en vardagskväll. Detta är det par som jag nog tidigare nämnt att vi funderat på att ha gårdsgris ihop med. Lite av detta diskuterade vi under middagen. Här hemma på gården far ju tankarna på gris runt i lite olika riktningar. Hålla 2 tillsammans med någon annan, slakta varsin och behålla köttet. Köpa in lite fler och leverera förbokade grislådor. Hur det blir är inte klart än. Jag gillar att fundera färdigt innan jag bestämmer mig och guben är ännu värre han drar det i långbänk...
På kvällen så var vi över till goda vänner på middag, härligt opretentiöst Fläskpannkaka med riktigt fläsk och lingonsylt + ett stort glas mjölk. Vi har försökt att få till en middag under ett par veckor men aldrig haft tid samtidigt så det fick bli en vardagskväll. Detta är det par som jag nog tidigare nämnt att vi funderat på att ha gårdsgris ihop med. Lite av detta diskuterade vi under middagen. Här hemma på gården far ju tankarna på gris runt i lite olika riktningar. Hålla 2 tillsammans med någon annan, slakta varsin och behålla köttet. Köpa in lite fler och leverera förbokade grislådor. Hur det blir är inte klart än. Jag gillar att fundera färdigt innan jag bestämmer mig och guben är ännu värre han drar det i långbänk...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar