I år ska jag göra tvärtom med min sättpotatis. Den ska inte sättas fram i ljuset eller i jord för att få små knubbiga gröna groddar. Nej tvärt om. Långa spretiga ljusa groddar vill jag ha. Jag har lärt om. Det finns inga belägg för att de gröna tjocka skotten ger potatisen
en fördel, tvärt om. Den kommer att stå längre tid med grönt ovan jord vilket är mindre bra om man tänker potatisbladmögel. Att sätta ut förgroddad potatis tidigt när vädret är lynnigt och ännu värre under en duk som stänger in varm fukt. En fin grogrund för sjukdomar. Förra året var det en tråd i en trädgårdsgrupp om detta med sättpotatis och det var nog många som missade den. Men en som skrev hänvisade till en rysk forskningsstudie om hur potatis bör hanteras och sättas, visade på att de ska vara så långa ljusa groddar som möjligt och de skall vändas neråt i jorden så att de kan växa sig ännu längre. På dessa bildas det sen potatis när det gröna skottet skjutit upp och kan lapa sol och värme. Jag blev helt övertygad om att jag gjort fel som följde rådande "trend" med min sätt att förgro fram knubbiga fina gröna skott.
Som referens så hade den som skrev detta inlägg länkat till ryska filmer på Youtube, visserligen på ryska men det var väldigt lätt att förstå vad som menas i filmerna då de är väldigt pedagogiska. Bla så visar forskaren i denna serie hur hon får fram 80 kg potatis (tror jag det var) i en dubbel pallkrage och betydligt mindre när hon sätter potatisen på flera andra sätt bla ogroddat och med de små gröna knubbiga. Så jag är omvänd fast jag inte ens har provat. Men det känns helt rätt. Självklart ska man inte tidigt sätta ut känslig potatis med grönt ovan markytan som skall stå där och bilda långa groddar som det skall bildas potatis på. Bättre att redan ha de långa ljusa groddarna så att potatisplantan bara kan växa uppåt och hämta näring i form av sol och värme så att dem kan bilda potatisknölar snabbt. Så det blir mitt sätt att förgrodda potatisen i år.
Nu har jag hämtat upp årets sättpotatis ur jordkällaren och det ser ut att räcka fint. Cherie fick vi mest av förra året och har då naturligt mer utsäde av den i år. Amandinen blir något små sättpotatisar i år men då ger de desto större potatisar i skörden. Connect har vi ätit mest av för att spara på de andra som är lite godare. Connect är en bra vardagspotatis, den benämns också som bladmögelresistent. Och så nykomlingen på gården Arran Victory, den som är så väldigt god till mos. Det är ett kilo av den så det blir bara en provsmakning i höst. Det mesta kommer jag att spara som utsäde om vi tycker om den. I år odlar jag ingen jättetidigt sort. Inte heller så kommer jag att sätta potatis i hink för att få fram färskpotatis tidigt. Vi har så mycket annat gott i köksträdgården som vi kan äta så jag hoppar det extra besväret i år. Har vi lite tur så kanske vi kan gräva fram några små potäter till midsommar från tex Amandine. Nu åker min potatis in under trappen där det är mörkt och varmt och jag hoppas på långa vita groddar.
Jag har nog länkat tidigare till de ryska filmer på youtube som handlar om potatis och hur den växer men slänger in den länken igen om nån är intresserad.
https://youtu.be/Ixbxk3QMPe4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar