lördag 24 februari 2018

Gårdsost med vildmögel.

Så kom då dagen det var dags att provsmaka ytterligare en ost som lagrats i källaren. 

Denna gjort på enbart komjölk, gammeldags köpemjölk och salt. Stod ett par dafar i matsalen i boningshuset innan jag la ner dem i källaren.



Efter en vecka i jordkällaren så börjar ytan att torka något och faktiskt så börjar källarens egna mögelsvampar växa till.
Det enda jag gjort de följande två månaderna är att vända osten lite då och då.
Grönt, svart och rött mögel...
Nu tog jag ingen bild på hur luden och möglig osten var när jag tog upp den men så här dåg den ut när jag skjölt av den med kallt vatten och torkat den torr.
Osten känns torr och luktar knappt någonting, en aningens svagt syrligt kanske. Utsidan har en häftig färg.
Inuti ser den riktigt fin ut. Luktar ost.
Smaken då? God! Ytterligare ett steg framåt mot en god gårdsost på källarens eget mögel. Lite mer salt och faktiskt så tror jag att vitlök hade höjt det kulinariska något till. Det ska utforskas vid nästa ytsning.

För den som vill läsa mer om vildmögel på st så finns denna länk till en trevlig liten artikel 


Mycket om mat i vardagen just nu men så är det vid den här tiden på året. Då allt annat ligger på is, bokstavligt talat. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar