söndag 30 december 2018

Inviger min julklapp.

Av svärmor fick jag en emaljerad järngryta som hon vunnit på nåt lotteri. Själv har hon ingen användning för den så jag fick den som julklapp och jag blev väldigt glad. Jag älskar ju gjutjärn och emaljerat. Den håller min livstid ut och säkert både en och två generationer till om den tas om hand på rätt sätt. Det är kvalité det, outslitlig nästintill. 
Jag inviger min gryta med att stoppa ner en tinad tupp i delar. Öser på med kryddor, lagerblad, vitlök, lök, salt. Sen i med två burkar konserverade delade tomater med lök från lagret i jordkällaren. Två nävar torkad karl-johansvamp i tunna skivor och ytterligare en burk slät tomatsås från jordkällaren och så fyller jag burken med vatten och häller på den också. Ställer grytan på stora plattan på 6 an vilket är hälften av vad det går till. Sänker till 4 an när det börjar pysa över under locket. Där får den sen gå i några timmar. Jag kollar till den då och då så att det inte kokar torrt. Emalj är ju känsligare än gjutjärn.
 Medans maten går färdigt på låg värme på spisen så jobbar vi ute några timmar. Det gäller att ta vara på ljuset. I dag är det mer jämngrått men solen igår gjorde min dag och jag har tankat ny energi.
 Här syns den fuktskada på laduväggen som det gamla fodergallret med hö i gjort. Det har också varit en öppning in i ladan en gång i tiden. Förmodligen ett foderinkast ut till den här tillbyggnaden. Nu får väggen torka upp och sen får vi se om vi måste såga bort och byta de skadade delarna av väggen.
 Nu har vi fått in snitsen på att bryta loss foder och brädor och i och med det så går det fortare och vi har lyckats få loss en hel del bräder hela som vi kan återanvända. Jag passar på att gräva i den gamla bädden beståendes av skit och gammalt strå. Det är rejält packat som en kaka med lite gammalt löshö överst.
Helt ljuvliga dofter möter en när man kommer in i köket med tom mage efter ett gott arbete ute på gården. Jag har tittat till grytan ett par gånger, vänt på tuppen och rört lite i botten. Till den här grytan äter vi pärlcouscous som är lite större än vanlig couscous. Jag kokar upp den i en annan kastrull i tomatsåsen från grytan och sjuder den sen på låg värme. Det tar inte mer än knappt 20 min tills vi kan äta. En sån här gryta kan ätas med vad som helst till. Ibland tar vi bara hembakt bröd som vi bryter och äter till.
Gotti gott gott med fina råvaror från gården

Tupp från gården
Svamp från skogen
Tomater och lök,vitlök 
från köksträdgården
Coleslaw på vitkål från köksträdgården,
äpplen från våra träd och 
en majonäs på ägg från hönsen
Av dagens rester gör jag fyllning i en paj

Efter maten så börjar det mörkna ute och dagens arbete på gården får anses vara över. Jag har att ta in djuren, kvällsfodra och vattna dem och stänga om dem för natten kvar att göra. Det är korta dagar den här årstiden för både djur och människor men det är den rytm som vi nog mår bäst av den här årstiden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar